Acest jeleu de coarne te va surprinde cu gustul lui putin acrut dar atat de fin si usor. Este pacat sa nu profiti de aceste fructe de sezon si sa nu prepari acest jeleu de coarne, mai ales ca se prepara foarte usor. Daca doresti sa obtii un jeleu de coarne ceva mai consistent, in momentul in care scurgi zeama prin strecuratoare(sita), poti sa zdrobesti putin fructele astfel incat sa se scurga in zeama si putina pulpa pasata de coarne.
Reteta Jeleu de coarne
Ingrediente:
- coarne bine coapte
- apa
- zahar
- coarne bine coapte
- apa
- zahar
Mod de preparare:
Coarnele se curata de codite si frunzulite, se spala, apoi se pun la fiert intr-o oala, cu o cantitate dubla de apa. Dupa ce coarnele s-au inmuiat bine se da oala deoparte si se strecoara zeama. Coarnele se lasa in strecuratoare(sita) ca sa se scurga bine.
Zeama obtinuta se cantareste. Pentru fiecare litru de zeama se foloseste 750 g zahar (se mai poate adauga zahar daca zeama e foarte acra). Zeama se pune impreuna cu zaharul la fiert la foc mic si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul, apoi se lasa sa fiarba jeleul de coarne, tot la foc mic, pana se leaga. Cu o spumiera se ia spuma care se formeaza la suprafata jeleului avand grija sa nu se ia si din zeama. Jelelul de coarne este gata daca incepe sa ramana pe lingura cu care se amesteca.
Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se toarna in borcane incalzite in prealabil in cuptor. Borcanele se acopera imediat. Se lasa sa se raceasca. A doua zi borcanele se aseaza pe tava de la cuptor si se lasa in cuptor, la foc potrivit spre mic (in functie de cuptor), timp de 30-40 minute, apoi se inchide focul si se lasa borcanele in cuptor pana se racesc complet (peste noapte).
Coarnele se curata de codite si frunzulite, se spala, apoi se pun la fiert intr-o oala, cu o cantitate dubla de apa. Dupa ce coarnele s-au inmuiat bine se da oala deoparte si se strecoara zeama. Coarnele se lasa in strecuratoare(sita) ca sa se scurga bine.
Zeama obtinuta se cantareste. Pentru fiecare litru de zeama se foloseste 750 g zahar (se mai poate adauga zahar daca zeama e foarte acra). Zeama se pune impreuna cu zaharul la fiert la foc mic si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul, apoi se lasa sa fiarba jeleul de coarne, tot la foc mic, pana se leaga. Cu o spumiera se ia spuma care se formeaza la suprafata jeleului avand grija sa nu se ia si din zeama. Jelelul de coarne este gata daca incepe sa ramana pe lingura cu care se amesteca.
Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se toarna in borcane incalzite in prealabil in cuptor. Borcanele se acopera imediat. Se lasa sa se raceasca. A doua zi borcanele se aseaza pe tava de la cuptor si se lasa in cuptor, la foc potrivit spre mic (in functie de cuptor), timp de 30-40 minute, apoi se inchide focul si se lasa borcanele in cuptor pana se racesc complet (peste noapte).
Note:
1. Trebuie avut grija cand se amesteca in acest jeleu de coarne deoarece exista riscul de oparire cu stropii care sar din oala. Ideal ar fi sa se dea oala deoparte de pe foc cand se amesteca in jeleu.
2. Coarnele ramase dupa ce s-a scurs zeama se pot pasa prin sita (astfel se indeparteaza samburii), iar pireul obtinut se poate utiliza la prepararea unei marmelade de coarne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu